Indiske retter
- Lam i spinat
- Butter chicken
- Chicken Tikka masala
- Garam Masala hurtig
- Samosasa
- Nhan
- Raita
- Æble chutney
- Mango chutney
- Æble/mango chutney
- Hjemmelavet karry
- Lhassi
Lam i spinat
400 g
lammekød i tern
20 g
smør
1
hakket løg
1 fed
presset hvidløg
2 cm
revet ingefær
1
hakket chili
1 spsk
hjemmelavet karry
3 dl
vand
300 g
spinat
1 dl
fløde eller creme fraiche38 %
Salt
og peber
Sådan gør du:
1) Forbered løg, hvidløg, ingefær og chili
1) Forbered løg, hvidløg, ingefær og chili
2)
Smelt smørret og rist krydderierne
3)
Brun kødet i smørret
4)
Tilsæt løg
5)
Kom vand, salt, hvidløg, ingefær og
chili i og lad det simre i 30-40 min under låg
6)
Tag låget af og lad noget af vandet
koge væk – ca 10 min
7)
Hak spinaten
8)
Tilsæt fløde og spinat
9)
Smag til med salt og peber
Butter chicken
400 gram kyllingebryst
skåret i tern
Marinaden til
kyllingen:
½ spiseskefuld græsk
yoghurt
½ spiseskefuld eddike eller citronsaft
½ teskefuld koriander
½ teskefuld spidskommen
½ teskefuld chili pulver
1 løg hakket, som er knust til en løgpasta i en morter
1 teskefuld ingefær, som er knust til en pasta i en morter
1 teskefuld hvidløg, som er knust til en pasta i en morter
salt efter smag
½ spiseskefuld eddike eller citronsaft
½ teskefuld koriander
½ teskefuld spidskommen
½ teskefuld chili pulver
1 løg hakket, som er knust til en løgpasta i en morter
1 teskefuld ingefær, som er knust til en pasta i en morter
1 teskefuld hvidløg, som er knust til en pasta i en morter
salt efter smag
Saucen:
2 store hakkede tomater uden kerner
2 spsk smør
1 spiseskefuld fløde
½ teskefuld koriander pulver
½ teskefuld spidskommen pulver
½ teskefuld chili pulver
½ teskefuld sort peber pulver
1 teskefuld finthakket ingefær
½ fint hakket grøn chili
salt og sukker efter smag
Pyntes med finthakket koriander blade
2 store hakkede tomater uden kerner
2 spsk smør
1 spiseskefuld fløde
½ teskefuld koriander pulver
½ teskefuld spidskommen pulver
½ teskefuld chili pulver
½ teskefuld sort peber pulver
1 teskefuld finthakket ingefær
½ fint hakket grøn chili
salt og sukker efter smag
Pyntes med finthakket koriander blade
Sådan
gør du:
1)
Varm
halvdelen af smørret ved medium varme i en pande og tilsæt kyllingen sammen med
alle ingredienserne til marinaden.
2)
Dæk
med låg og lad det simre i cirka 25 minutter.
3)
Når
væsken er fordampet, steges kyllingen videre i et stykke tid.
4)
Varm
det resterende smør i en anden gryde og tilsæt chili, koriander, spidskommen og
sort peber. Steg i et par sekunder.
5)
Tilsæt
de hakkede tomater, sukker, salt og kog udækket på mellem varme i omkring 7
minutter indtil konsistensen bliver lidt tykkere og fedtet skiller.
6)
Rør
det sidste fløde i.
7)
Tilsæt
kyllingen, ingefær og chilien. Tilsæt salt efter smag hvis det er nødvendigt.
8)
Rør
rundt og tildæk med låg. Lad det simre på svag varme i cirka 10 minutter eller
indtil saucen er grundigt opvarmet.
9)
Lige
før servering hældes eventuelt lidt smeltet smør i saucen.
Chicken Tikka masala
1
kg kyllingefillet
2 spsk lime saft
4 cm hakket ingefær
2 fed hvidløg
2 spsk lime saft
4 cm hakket ingefær
2 fed hvidløg
Krydderblanding –
Gramham masala:
¼
tsk hvid peber
¼ tsk stødt spidskommen
¼ tsk Muskat
¼ tsk Kardemomme Pulver
¼ tsk chili pulver
¼ tsk Gurkemeje
1 spsk citronsaft
2 spsk vegetabilsk olie
Smør
¼ tsk stødt spidskommen
¼ tsk Muskat
¼ tsk Kardemomme Pulver
¼ tsk chili pulver
¼ tsk Gurkemeje
1 spsk citronsaft
2 spsk vegetabilsk olie
Smør
Saucen
1 ds. tomatpuré
1 ds. hakkede tomater
1 tsk ingefær Paste
1 tsk hvidløg pasta
1 tsk grøn chili
½ spsk Chili Pulver
1 tsk nelliker
4 Kardemomme kapsler
1 tsk Salt
2 spsk smør
1 dl. fløde
½ tsk Bukkehornsfrø
2 cm ingefær i strimler
1 tsk Honning
1 ds. tomatpuré
1 ds. hakkede tomater
1 tsk ingefær Paste
1 tsk hvidløg pasta
1 tsk grøn chili
½ spsk Chili Pulver
1 tsk nelliker
4 Kardemomme kapsler
1 tsk Salt
2 spsk smør
1 dl. fløde
½ tsk Bukkehornsfrø
2 cm ingefær i strimler
1 tsk Honning
Sådan gør du:
1)
Lav
krydderblandingen i en morter.
2)
Kom
halvdelen op i en skål og tilsæt kyllingebryst i tern, og lad blandingen marinere natten over i
køleskabet.
3)
Forvarm
ovnen til 200 º C. Bag kyllingen i 10 minutter
4)
Hak
grønne chilier.
5)
Kom
tomater og tomatpuré i en gryde og tilsæt ca 10 dl. vand.
6)
Tilføj ingefær og hvidløg pasta, grøn chili,
rød chili pulver, nelliker, kardemomme og salt.
7)
Kog
over svag varme, indtil retten er reduceret til en tyk sauce.
8)
Tilføj
smør og fløde. Hvis saucen smager surt, kan du tilføje honning efter smag.
9)
Tilføj
bukkehornsfrø og ingefær i strimler og server med kyllingen.
Garam Masala Hurtig
2 spsk olie
2 spsk garam masala
400 g kyllingefilet i tern
400 g kyllingefilet i tern
1 løg
1 rød peberfrugt i tern
2 dl vand
3 dl fløde

Sådan gør du:
1 rød peberfrugt i tern
2 dl vand
3 dl fløde

Sådan gør du:
1) Skær kyllingen i tern ca. 2x2 cm
2) Pil og hak løget
3) Skyl peberfrugten, fjern kernerne
og skær den i tern
4) Kom olie i en gryde
5) Tilsæt garam masala og lad det
riste af i 1 min
6) Tilsæt løg og lad det stege i 3 min
7) Tilsæt kylling og lad det stege i 5
min
8) Kom vandet i og lad det koge i 10
min
9) Tilsæt peberfrugt og fløde
10) Smag til med salt og peber
Samosas
Dej:
600g hvedemel
2
dl olie
2 tsk groft salt
2
dl vand
Sådan gør du:
1)
Bland mel, olie, salt og vand godt sammen
2)
Lad dejen hvile
Fyld:
300
g kartofler
1 løg
1 fed hvidløg
1 spsk olie
½ tsk spidskommen/karry
¼ tsk chili
2 tsk revet ingefær
100
g ærter
Salt og peber
Sådan gør du:
1) Skræl
kartoflerne og skær dem i små stykker
2) Kom
kartofler og vand i gryden
3) Kog
kartoflerne i 15 min
4) Pil
og hak løget
5) Kom
olie i en gryde
6) Tilsæt
spidskommen/karry
7) Pres
hvidløget og kom det i gryden
8) Kom
løget i og steg det i 2 min
9) Tilsæt
kartofler og mos dem med en gaffel
10) Riv
ingefæren og kom det i gryden
11) Kom
chili, ærter og salt og peber i
Fyld:
250
g oksekød
1 løg
1 fed hvidløg
1 revet gulerod
½ tsk spidskommen
½ tsk karry
½ tsk revet ingefær
Salt og peber
Sådan
gør du:
1) Pil
og hak løget
2) Pres
hvidløget
3) Skræl
guleroden og riv den på et rivejern
4) Kom
olie i en gryde
5) Tilsæt
karry og spidskommen og ”brænd” det af
6) Tilsæt
løgene og hvidløget og lad det stege i 2-5 min
7) Brun
kødet
8) Tilsæt
gulerod og revet ingefær
9) Smag
til med salt og peber – evt chili
Lav
samosaerne
Sådan
gør du:
1) Del
dejen i 8 stykker
2) Rul
dem flade med en kagerulle (cirkelformet)
3) Skær
cirklen over på midten
4) Læg
fyld på halvdelen/i midten
5) Fold
dejen henover fyldet
6) Tryk
alle kanter med en gaffel
7) Pensel
med olie – kan undlades!
8) Bag
dem i ovnen ved 200 graden i 20 min
Nhan
30 g
gær
2,5 dl
lunkent vand
3 tsk
sukker
1 dl
yoghurt
1 æg
1,3 dl
smeltet smør
2 tsk
salt
550 g
mel
2 tsk
jomfru i det grønne
2 dl
yoghurt til pensling
Olie
Sådan gør du:
1)
Opløs gæren i vandet
2)
Rør sukker, yoghurt, æg, smeltet smør,
salt og mel i og ælt dejen smidig og glat
3)
Lad dejen hæve til dobbelt størrelse
ca 1 time
4)
Del dejen i 5 stykker og lad dem efter
hæve i 30 min
5)
Varm ovnen op til 230 grader
6)
Form dejen til dråbeformet brød
7)
Pensel dem med yoghurt og drys jomfru
i det grønne på
8)
Bag dem i ca 10 min eller til puffer
op og bliver smukt gyldne
Raita
5 dl.
yoghurt naturel
2 ½ dl. revet eller hakket agurk
1 grøn chili-finthakket (justeres efter smag)
1 / t tsk. salt,
½ tsk. friskkværnet sort peber
½ tsk. ristet spidskommen (rist spidskommen af på en tør pande og mal i en morter)
2 ½ dl. revet eller hakket agurk
1 grøn chili-finthakket (justeres efter smag)
1 / t tsk. salt,
½ tsk. friskkværnet sort peber
½ tsk. ristet spidskommen (rist spidskommen af på en tør pande og mal i en morter)
Mynte
Sådan gør du:
1) Hak mynten
2) Bland yoghurt, salt, mynte, sort
peber og spidskommen sammen.
3) Tilsæt agurk og grøn chili
og bland det godt sammen
4) Smag til med salt.
5) Serveres afkølet.
6) Til pynt, kan du drys lidt
stegt spidskommen og chili pulver på toppen.
Æble chutney
4 store fed hvidløg
5cm frisk ingefær rod
2, 5 dl æbleeddike
800 gr. sukker
frø fra 6 sort kardemomme kapsler
2 tsk. sennepsfrø
1/2 tsk sorte peberkorn
1/2 tsk nelliker
500g faste æbler, skrællet og revet eller skåret i tynde lange strimler
2 tsk stødt rød chili
2 tsk salt
Sådan gør du
1) Blend hvidløg, ingefær og 45 ml
af vineddike til en pasta i en blender eller foodprocessor.
2) Varm det resterende vineddike i
en tykbundet gryde over medium varme.
3) Tilsæt sukker og kog indtil
sukkeret er opløst. fjern så meget af skummet på overfladen, som muligt
4) Knus / mal kardemomme frø,
peberkorn og nelliker og tilføj dem i gryden med de øvrige ingredienser og
bring i kog.
5) Tilsæt sennepsfrø.
6) Reducer varmen til lav og kog
det hele udækket, indtil æblerne er møre og chutney er tyk.
7) Lad dem afkøle tildækket og
hæld det derefter på helt rene glas.
Mangochutney
4 mango
200 gr. Sukker
200 gr. Sukker
1 dl
æbleeddike
2 tsk spidskommen
1 tsk korianderfrø
1 chili
Sådan gør du:
2 tsk spidskommen
1 tsk korianderfrø
1 chili
Sådan gør du:
1) Skræl mango med kniv eller
kartoffelskræller, tag stenen ud og skær mangokødet i tern.
2) Rens chilien for kerner, og hak
den fint
3) Lad alle ingredienserne simre i
20 min ved svag varme
4) Smag til med sukker og eddike
5) Hæld chutneyen på skoldede glas
Æble/mango chutney
2
spsk brun farin
2 dl æbleeddike
65 g rosiner
½ rød chili hakkes fint
1 kanelstang
2 dl æbleeddike
65 g rosiner
½ rød chili hakkes fint
1 kanelstang
1
tsk sennepsfrø
1tsk
sorte peberkorn
1
knsp salt
4
laurbærblade
65 g mandler groft hakkede
65 g mandler groft hakkede
Sådan gør du:
1) Skær rødløget i små tern, og
skræl mangofrugten og skær den og æblet i små tern.
2) Kom alle ingredienserne –
undtaget mandlerne – i en gryde med låg.
3) Lad det simre ved svag varme i
ca. 30 min. Kom nødderne ved, og kog det yderligere 8 min.
4) Kom chutneyen på skoldede glas
og opbevar dem i køleskabet.
5) Chutneyen kan godt holde sig nogle uger.
Hjemmelavet karry
½ tsk peber
2 fed presset hvidløg
½ tsk kardemomme
½ tsk nellike
½ tsk koriander
1 tsk gurkemeje
½ tsk kanel
½ tsk spidskommen
½ tsk muskat
½ tsk chili
½ tsk bukkehornsfrø
Sådan gør du:
1)
Bland alle krydderierne sammen
Lhassi
2,5 dl yoghurt
2,5 dl vand
2 mango
1 tsk vanillesukker
10 isterninger
Sådan gør du:
1) Skræl mangoen og tag stenen ud
2) Skær den i tern
3) Kom det hele i en blender og blend det til en ensartet masse
De 5 grundsmage
Navn:__________________________________________
Med tungen og i munden kan du smage
• Sødt
• Surt
• Salt
• Bittert
• Umami : er et japansk ord, som kan oversættes til velsmag, der betyder, at noget smager godt. I starten af 1900-tallet bemærkede en japansk kemiprofessor en speciel smag i tangsuppe, som hverken kunne beskrives som sødt, surt, salt eller bittert. Han fandt frem til, at det, der havde givet suppen den særlige smag, var et stof, der hedder glutamat. Smagen døbte han umami.
Sødt, surt, salt, bittert og umami kaldes smagens 5 grundsmage
Råvare og krydderier smager forskelligt, og de indeholder ofte flere af de 5 grundsmage.
Når man laver mad, kombinere man de 5 grundsmage, så maden får en god smag.
Den største hjælp du kan få, når du skal smage en ret til eller sammensætte et måltid, er at tænke de 5 smage ind, således at alle er repræsenteret, så vidt det er muligt.
Det kan være svært at give en præcis vejledning, da vi har meget forskellige smage fra børn, ung til gammel, derfor er det vigtigt at prøve sig frem.
Husk på, at det er en svær øvelse at smage selvom man umiddelbart tænker, at det er ganske nemt. Prøv at lav nogle små øvelser for dig selv, når du spiser forskellige ting - hvad smager din ost fx af?, det kan hjælpe en til at blive bedre til at lave mad.
Jeg plejer at krydre maden med krydderier og salt først. Når retten er ved at være færdig smager jeg til med peber, noget sødt og noget surt eller gastrik.
Citron, kværnet peber, friske krydderurter som fx persille skal først tilsættes til sidst i varme retter.
De vigtigst krydderier i min verden er salt og til dels sukker, fordi de fremhæver smagen i de andre ingredienser.
Derud over er ”Gastrik” en ganske god ting at have stående, da det er et både surt og sødt. Det kan redde stort set alt, da det runder smagen af med sin sur/søde smag med toner af karamel og en let bitterhed er den perfekt til justering af saucer.
Opskrift:
75 g rørsukker, 2 dl æbleeddike: dette koges til en sirup
De fleste fødevare er sammensat af flere smage fx et æble er både surt og sødt. Jeg har sammensat en liste, der viser nogle fødevare som primært har én smag. Den liste kan bruges som inspiration, når du skal smage en ret til.
Oplev de 5 grundsmage
Råvare
Grundsmag
Hvor i munden kan du registrere grundsmagen?
Sukker
Citron
Salt
Grape
Parmesanost
Tomatsauce
1 spsk olie – oliven olie kan jeg bedst lide, men raps kan også bruges
1 løg
1 fed hvidløg
1 dl hvidvin
2 dåser gode hakkede tomater
1 tsk salt
1 tsk sukker
Derudover kan du tilsætter:
Timian 1 tsk tørret eller 5 kviste frisk Brug disse krydderier til en god basis tomatsauce til fx pasta.
Du kan med succes kombinere timian og persille eller chili og persille.
Gastrik tilsættes til sidst, når du smager din sauce til
Chili ½ tsk tørret eller ½ frisk
Persille ½ dl hakket frisk
1 tsk paprika fx ½ sød og ½ tsk røget
Gastrik 1tsk
1 dl fløde Fløden tilsættes til sidst, hvorefter du smager til
100 g bacon Steg baconen semi sprød, når du har klaret løgene.
1 pose spinat eller 100 g frosset Tilsættes til allersidst og det må ikke koge for længe, da det så bliver brunt og grimt.
400 g kylling, svinemørbrad
Svit kødet af på en varm pande med olie, kviste timian og et fed hvidløg. Det skal blive brunt førend du vender det. Ca 1-2 min på hver side. Derefter tilsættes det til saucen og så lader du det simer på middel varme i ca 30 min
2 gulerødder Riv dem og kom dem i sammen de andre ting i punkt 6
1 squash Riv dem, pres vandet ud og kom dem i sammen de andre ting i punkt 6
2-3 stænger bladselleri Skær den i tynde skiver og tilsæt dem sammen med løget
Sådan gør du:
1) Pil og hak løget
2) Hak, pres eller riv hvidløget
3) Varm olien op i en gryde
4) Tilsæt løg og lad dem stege klare – de skal helst ikke tage farve
5) Tilsæt hvidvin og lad det koge ind
6) Tilsæt hvidløg, tomater, salt, sukker og krydderier
7) Lad det små koge på middel varme i 20-30 min
8) Smag saucen til
Bearnaise – min fars opskrift på en ”snyde” bearnaise, med meget mindre smør og så lykkes dem altid!
30 g smør
1 ½ spsk hvedemel
1 ½ dl grønsagsbouillon
1 helt æg
2 æggeblommer
1 ½ - 2 spsk bearnaiseessens
½ tsk salt
1 tsk estragon
Sådan gør du:
1. Smelt smørret uden det bliver brunt
2. Tilsæt melet og rør godt
3. Tilsæt bouillonen og rør det godt - lad det koge op
4. Tag gryden af varmen
5. Kom æg og æggeblommer i og pisk det rigtig godt - du kan evt bruge en stavblender
6. Tilsæt estragon, essens og salt
7. Sæt den tilbage på varmen, så saucen koger tyk - du skal piske hele tiden, så den ikke skiller
8. Smag saucen til
9. Den kan serveres til bøffer, grøn salat og pommes - det er altid godt!
Portvinssauce
1 spsk olie
1 løg
1 fed hvidløg
5 kviste timian
5 dl portvin
½ dl kalve fond
2 dl vand
1 spsk kold smør
Sådan gør du:
1) Pil og hak løg og hvidløg
2) Kom olie i en gryde
3) Sautér løg og hvidløg – det må ikke tage farve
4) Tilsæt timian og 1 dl portvin – lad det koge ind
5) Tilsæt 1dl portvin mere – lad det koge ind
6) Tilsæt 1 dl – lad det koge ind
7) Tilsæt det sidste portvin samt fond og vand
8) Kan det små koge i 10 til 20 min
9) Si løgene fra
10) Lad den kog op
11) Pisk det kolde smør i
12) Smag til og server
13) Denne sauce en rigtig god til svampe og oksekød
Rødvinssauce
1 spsk olie
1 løg
1 fed hvidløg
5 kviste timian
4 dl rødvin
½ dl kalve fond
2 dl vand
2 dl fløde
1 tsk sukker
Kulør
Sådan gør du:
1) Pil og hak løg og hvidløg
2) Kom olie i en gryde
3) Sautér løg og hvidløg – det må ikke tage farve
4) Tilsæt 3 dl rødvin og lad det koge ind
5) Tilsæt timian, sukker, rødvin, fond og vand og lad det koge i 10 min
6) Tilsæt fløde og lad det koge i 10 min
7) Kom kulør i og smag til
Hvidvinssauce
1 spsk olie
1 løg
1 fed hvidløg
1 tsk tørret estragon (timian kan også bruges)
3 dl hvidvin
½ dl hønsefond eller fiskefond
2 dl vand
2 dl fløde
Evt citronskal, hvis saucen laves til fisk
Sådan gør du:
1) Pil og hak løg og hvidløg
2) Kom olie i en gryde
3) Sautér løg og hvidløg – det må ikke tage farve
4) Tilsæt 2 dl hvidvin og lad det koge ind
5) Tilsæt hvidvin, fond og vand og lad det koge i 10 min
6) Tilsæt fløde og estragon og lad det koge i 10 min
7) Smag til
Hollandaise
4 pasteuriserede æggeblommer
2 spsk vand
1 spsk hvidvinseddike
1 spsk hvidvin
125 g smør
1 tsk – 1 spsk citronsaft
Sådan gør du:
1) Smelt smørret i en gryde – det må ikke tage farve
2) Pisk æggeblommerne med eddike, hvidvin og vand
3) Kom æggeblandingen i en ny gryde og sæt den på pladen ved svag varme.
4) Pisk smørret i en tynd stråle i æggeblandingen – heller meget lidt ad gangen, så er du mere sikker på, at den ikke skiller. Pisk saucen til den er jævnet.
5) Smag til med salt, peber og citronsaft
6) Server straks.
Vinaigrette
2 spsk eddike – æble, sherry eller balsamico
1 tsk grov sennep – dijon eller andet sennep
1 tsk honning – agavesirup eller sukker
2 spsk olivenolie eller rasp
¼ tsk salt
Sådan gør du:
1) Pisk eddike, salt, honning og sennep sammen
2) Tilsæt olie
3) Smag til
Tilsæt evt:
½ fed hvidløg 1 spsk frisk timian 1 spsk persille 1 spsk hakket løg 1 spsk hakket kapers
Flødedressing
1,5 dl fløde
2 spsk æbleeddike
2 spsk sukker eller honning
¼ tsk salt
Sådan gør du:
1) Kom det hele i en skål eller en melryster
2) Pisk eller ryst det hele godt sammen
3) Smag til
Cremefraiche dressing
2,5 dl crene fraiche
¼ fed hvidløg
1 tsk grov sennep
4 fint hakkede oliven
1 spsk hakket purløg
½ tsk salt
Rød dressing
2,5 dl creme fraiche
1 spsk ketchup
1 tsk sennep
1 spsk hakkede syltede peberfrugter
1 tsk sukker
1 spsk fint hakket purløg
1 spsk hakkede cornichoner
½ tsk salt
½ tsk sukker
5 kværn sukker
5 kværn peber
Sådan gør du:
1) Hak oliven og purløg meget fint
2) Pres hvidløg
3) Kom det hele i en skål
4) Smag til
Grøn pesto
1 dl persille
1 dl rucola
1 dl oliven olie
25 g parmesanost
2 spsk ristede pinjekerner eller mandler, valnødder eller solsikkekerner
½ tsk citronsaft
¼ tsk salt
Sådan gør du:
1) Rist pinjekernerne lyse brune
2) Kom det hele i en blender
3) Smag til med lidt sukker, salt og citronsaft
Du kan erstatte persille og rucola med:
2 dl basilikum eller 1 dl basilikum og 1 dl persille
1 dl persille og 1 dl ramsløg eller 2 dl persille
Rød pesto
1 rød peberfrugt
1 dl soltørrede tomater
½ dl olie
30 g parmesanost
1 dl mandler
½ tsk citron eller sherryeddike
Sådan gør du:
1) Flæk peberfrugter
2) Gril den sort under grillen i oven i ca 5-7 min
3) Kom den i en pose eller en boks, så skinnet løsner sig
4) Kom det hele i en blender
5) Smag til
Salat med flødedressing
2 romaine salat eller hovedsalat
1 dl græskarkerner
1 tsk olie
1 salatløg, rødløg eller skalotteløg
Sådan gør du:
1. Kom olie på en pande varm den op
2. tilsæt græskarkerne og lidt salt
3. Pil løget og skær det i skiver
4. Riv salatbladene i mindre stykker
5. Kom salaten i en skål og tilsæt salatløg, hæld dressingen over, drys med græskarkerner
Rucola med æbler og valnødder og vinaigrette
1 bakke rucola
2 dansk æble fx Discovery
2 dl valnødder
2 mozzarella
1 spsk olie
Lidt salt
Sådan gør du:
1. Rist valnødderne i ovnen eller på en pande til de et gyldne - drys med lidt salt
2. Skyl salaten
3. Skær æblet i tynde både
4. Kom salaten på et fad, kom æbler og dressing på - slut af med revet mozzarella og valnødder
Svinemørbrad
2 svinemørbrad
1 spsk olie
5 kviste timian
2 fed hvidløg
1 tsk salt
2 pakke bacon
Sådan gør du:
1) Dup købet tørt med et stykke køkkenrulle
2) Varm olien på en pande
3) Læg hvidløg og timian på panden og brun kødet på alle sider
4) Tag kødet af og lad det køle lidt
5) Læg baconen side om side på spækbræt – så det fylder det hele
6) Læg mørbraden på baconen og krydr med salt peber og lidt ekstra timian
7) Flet baconen – start med den øverst til venstre – læg den over mørbraden – tag den til højre og læg over, sådan fortsætter du til du har flettet det hele
8) Læg kødet med lukningen på en plade eller i et ildfast fad
9) Kom kødet i en kold ovn og tænd dem på 160 grader
10) Lad kødet stege i 30 min - Giv den evt lidt grill, hvis den ikke er sprød
11) Tag det ud og lad det trække i 15 min
Kartofler i ovnen
2 kg kartofler
½ dl olie
2 spsk groft salt
Krydderier fx røget paprika og timian
Sådan gør du:
1) Vask og rens kartoflerne
2) Skær dem i både
3) Hvis du gerne vil have dem mere sprøde, så læg dem i koldt vand ½ til 1 time
4) Læg dem på en plade med bagepapir
5) Kom olie på
6) Kom salt og krydderier
7) Sæt dem i en varm oven ca 225 grader
8) Bag dem i 35 min
9) Drys evt med salt
Pasta
1 pose pasta
Vand
2 spsk salt
Sådan gør du:
1) Bring vandet i kog
2) Kog som anvist på posen
Kylling med hvidvin og timian
2 pakker kyllingeoverlår
2 dl hvidvin
5 kviste timian
5 peberkorn
1 spsk salt
2 laurbærblade
Sådan gør du:
1) Dup kødet tørt
2) Gnid det med salt
3) Kom det i et eller to ildfaste fade
4) Kom hvidvin, timian, hvidløg, laurbærblade og peberkorn ved
5) Tænd ovnen på 250 grader
6) Kom kyllingen i oven i 15 min
7) Skue ned på 175 grader og lad kyllingen stege i 30 min
8) Tjek om den er færdig - er kødsaften gennemsigtig er den færdig
De 5 grundsmage
Navn:__________________________________________
Med tungen og i munden kan du smage
• Sødt
• Surt
• Salt
• Bittert
• Umami : er et japansk ord, som kan oversættes til velsmag, der betyder, at noget smager godt. I starten af 1900-tallet bemærkede en japansk kemiprofessor en speciel smag i tangsuppe, som hverken kunne beskrives som sødt, surt, salt eller bittert. Han fandt frem til, at det, der havde givet suppen den særlige smag, var et stof, der hedder glutamat. Smagen døbte han umami.
Sødt, surt, salt, bittert og umami kaldes smagens 5 grundsmage
Råvare og krydderier smager forskelligt, og de indeholder ofte flere af de 5 grundsmage.
Når man laver mad, kombinere man de 5 grundsmage, så maden får en god smag.
Den største hjælp du kan få, når du skal smage en ret til eller sammensætte et måltid, er at tænke de 5 smage ind, således at alle er repræsenteret, så vidt det er muligt.
Det kan være svært at give en præcis vejledning, da vi har meget forskellige smage fra børn, ung til gammel, derfor er det vigtigt at prøve sig frem.
Husk på, at det er en svær øvelse at smage selvom man umiddelbart tænker, at det er ganske nemt. Prøv at lav nogle små øvelser for dig selv, når du spiser forskellige ting - hvad smager din ost fx af?, det kan hjælpe en til at blive bedre til at lave mad.
Jeg plejer at krydre maden med krydderier og salt først. Når retten er ved at være færdig smager jeg til med peber, noget sødt og noget surt eller gastrik.
Citron, kværnet peber, friske krydderurter som fx persille skal først tilsættes til sidst i varme retter.
De vigtigst krydderier i min verden er salt og til dels sukker, fordi de fremhæver smagen i de andre ingredienser.
Derud over er ”Gastrik” en ganske god ting at have stående, da det er et både surt og sødt. Det kan redde stort set alt, da det runder smagen af med sin sur/søde smag med toner af karamel og en let bitterhed er den perfekt til justering af saucer.
Opskrift:
75 g rørsukker, 2 dl æbleeddike: dette koges til en sirup
De fleste fødevare er sammensat af flere smage fx et æble er både surt og sødt. Jeg har sammensat en liste, der viser nogle fødevare som primært har én smag. Den liste kan bruges som inspiration, når du skal smage en ret til.
Oplev de 5 grundsmage
Råvare
Grundsmag
Hvor i munden kan du registrere grundsmagen?
Sukker
Citron
Salt
Grape
Parmesanost
Tomatsauce
1 spsk olie – oliven olie kan jeg bedst lide, men raps kan også bruges
1 løg
1 fed hvidløg
1 dl hvidvin
2 dåser gode hakkede tomater
1 tsk salt
1 tsk sukker
Derudover kan du tilsætter:
Timian 1 tsk tørret eller 5 kviste frisk Brug disse krydderier til en god basis tomatsauce til fx pasta.
Du kan med succes kombinere timian og persille eller chili og persille.
Gastrik tilsættes til sidst, når du smager din sauce til
Chili ½ tsk tørret eller ½ frisk
Persille ½ dl hakket frisk
1 tsk paprika fx ½ sød og ½ tsk røget
Gastrik 1tsk
1 dl fløde Fløden tilsættes til sidst, hvorefter du smager til
100 g bacon Steg baconen semi sprød, når du har klaret løgene.
1 pose spinat eller 100 g frosset Tilsættes til allersidst og det må ikke koge for længe, da det så bliver brunt og grimt.
400 g kylling, svinemørbrad
Svit kødet af på en varm pande med olie, kviste timian og et fed hvidløg. Det skal blive brunt førend du vender det. Ca 1-2 min på hver side. Derefter tilsættes det til saucen og så lader du det simer på middel varme i ca 30 min
2 gulerødder Riv dem og kom dem i sammen de andre ting i punkt 6
1 squash Riv dem, pres vandet ud og kom dem i sammen de andre ting i punkt 6
2-3 stænger bladselleri Skær den i tynde skiver og tilsæt dem sammen med løget
Sådan gør du:
1) Pil og hak løget
2) Hak, pres eller riv hvidløget
3) Varm olien op i en gryde
4) Tilsæt løg og lad dem stege klare – de skal helst ikke tage farve
5) Tilsæt hvidvin og lad det koge ind
6) Tilsæt hvidløg, tomater, salt, sukker og krydderier
7) Lad det små koge på middel varme i 20-30 min
8) Smag saucen til
Bearnaise – min fars opskrift på en ”snyde” bearnaise, med meget mindre smør og så lykkes dem altid!
30 g smør
1 ½ spsk hvedemel
1 ½ dl grønsagsbouillon
1 helt æg
2 æggeblommer
1 ½ - 2 spsk bearnaiseessens
½ tsk salt
1 tsk estragon
Sådan gør du:
1. Smelt smørret uden det bliver brunt
2. Tilsæt melet og rør godt
3. Tilsæt bouillonen og rør det godt - lad det koge op
4. Tag gryden af varmen
5. Kom æg og æggeblommer i og pisk det rigtig godt - du kan evt bruge en stavblender
6. Tilsæt estragon, essens og salt
7. Sæt den tilbage på varmen, så saucen koger tyk - du skal piske hele tiden, så den ikke skiller
8. Smag saucen til
9. Den kan serveres til bøffer, grøn salat og pommes - det er altid godt!
Portvinssauce
1 spsk olie
1 løg
1 fed hvidløg
5 kviste timian
5 dl portvin
½ dl kalve fond
2 dl vand
1 spsk kold smør
Sådan gør du:
1) Pil og hak løg og hvidløg
2) Kom olie i en gryde
3) Sautér løg og hvidløg – det må ikke tage farve
4) Tilsæt timian og 1 dl portvin – lad det koge ind
5) Tilsæt 1dl portvin mere – lad det koge ind
6) Tilsæt 1 dl – lad det koge ind
7) Tilsæt det sidste portvin samt fond og vand
8) Kan det små koge i 10 til 20 min
9) Si løgene fra
10) Lad den kog op
11) Pisk det kolde smør i
12) Smag til og server
13) Denne sauce en rigtig god til svampe og oksekød
Rødvinssauce
1 spsk olie
1 løg
1 fed hvidløg
5 kviste timian
4 dl rødvin
½ dl kalve fond
2 dl vand
2 dl fløde
1 tsk sukker
Kulør
Sådan gør du:
1) Pil og hak løg og hvidløg
2) Kom olie i en gryde
3) Sautér løg og hvidløg – det må ikke tage farve
4) Tilsæt 3 dl rødvin og lad det koge ind
5) Tilsæt timian, sukker, rødvin, fond og vand og lad det koge i 10 min
6) Tilsæt fløde og lad det koge i 10 min
7) Kom kulør i og smag til
Hvidvinssauce
1 spsk olie
1 løg
1 fed hvidløg
1 tsk tørret estragon (timian kan også bruges)
3 dl hvidvin
½ dl hønsefond eller fiskefond
2 dl vand
2 dl fløde
Evt citronskal, hvis saucen laves til fisk
Sådan gør du:
1) Pil og hak løg og hvidløg
2) Kom olie i en gryde
3) Sautér løg og hvidløg – det må ikke tage farve
4) Tilsæt 2 dl hvidvin og lad det koge ind
5) Tilsæt hvidvin, fond og vand og lad det koge i 10 min
6) Tilsæt fløde og estragon og lad det koge i 10 min
7) Smag til
Hollandaise
4 pasteuriserede æggeblommer
2 spsk vand
1 spsk hvidvinseddike
1 spsk hvidvin
125 g smør
1 tsk – 1 spsk citronsaft
Sådan gør du:
1) Smelt smørret i en gryde – det må ikke tage farve
2) Pisk æggeblommerne med eddike, hvidvin og vand
3) Kom æggeblandingen i en ny gryde og sæt den på pladen ved svag varme.
4) Pisk smørret i en tynd stråle i æggeblandingen – heller meget lidt ad gangen, så er du mere sikker på, at den ikke skiller. Pisk saucen til den er jævnet.
5) Smag til med salt, peber og citronsaft
6) Server straks.
Vinaigrette
2 spsk eddike – æble, sherry eller balsamico
1 tsk grov sennep – dijon eller andet sennep
1 tsk honning – agavesirup eller sukker
2 spsk olivenolie eller rasp
¼ tsk salt
Sådan gør du:
1) Pisk eddike, salt, honning og sennep sammen
2) Tilsæt olie
3) Smag til
Tilsæt evt:
½ fed hvidløg 1 spsk frisk timian 1 spsk persille 1 spsk hakket løg 1 spsk hakket kapers
Flødedressing
1,5 dl fløde
2 spsk æbleeddike
2 spsk sukker eller honning
¼ tsk salt
Sådan gør du:
1) Kom det hele i en skål eller en melryster
2) Pisk eller ryst det hele godt sammen
3) Smag til
Cremefraiche dressing
2,5 dl crene fraiche
¼ fed hvidløg
1 tsk grov sennep
4 fint hakkede oliven
1 spsk hakket purløg
½ tsk salt
Rød dressing
2,5 dl creme fraiche
1 spsk ketchup
1 tsk sennep
1 spsk hakkede syltede peberfrugter
1 tsk sukker
1 spsk fint hakket purløg
1 spsk hakkede cornichoner
½ tsk salt
½ tsk sukker
5 kværn sukker
5 kværn peber
Sådan gør du:
1) Hak oliven og purløg meget fint
2) Pres hvidløg
3) Kom det hele i en skål
4) Smag til
Grøn pesto
1 dl persille
1 dl rucola
1 dl oliven olie
25 g parmesanost
2 spsk ristede pinjekerner eller mandler, valnødder eller solsikkekerner
½ tsk citronsaft
¼ tsk salt
Sådan gør du:
1) Rist pinjekernerne lyse brune
2) Kom det hele i en blender
3) Smag til med lidt sukker, salt og citronsaft
Du kan erstatte persille og rucola med:
2 dl basilikum eller 1 dl basilikum og 1 dl persille
1 dl persille og 1 dl ramsløg eller 2 dl persille
Rød pesto
1 rød peberfrugt
1 dl soltørrede tomater
½ dl olie
30 g parmesanost
1 dl mandler
½ tsk citron eller sherryeddike
Sådan gør du:
1) Flæk peberfrugter
2) Gril den sort under grillen i oven i ca 5-7 min
3) Kom den i en pose eller en boks, så skinnet løsner sig
4) Kom det hele i en blender
5) Smag til
Salat med flødedressing
2 romaine salat eller hovedsalat
1 dl græskarkerner
1 tsk olie
1 salatløg, rødløg eller skalotteløg
Sådan gør du:
1. Kom olie på en pande varm den op
2. tilsæt græskarkerne og lidt salt
3. Pil løget og skær det i skiver
4. Riv salatbladene i mindre stykker
5. Kom salaten i en skål og tilsæt salatløg, hæld dressingen over, drys med græskarkerner
Rucola med æbler og valnødder og vinaigrette
1 bakke rucola
2 dansk æble fx Discovery
2 dl valnødder
2 mozzarella
1 spsk olie
Lidt salt
Sådan gør du:
1. Rist valnødderne i ovnen eller på en pande til de et gyldne - drys med lidt salt
2. Skyl salaten
3. Skær æblet i tynde både
4. Kom salaten på et fad, kom æbler og dressing på - slut af med revet mozzarella og valnødder
Svinemørbrad
2 svinemørbrad
1 spsk olie
5 kviste timian
2 fed hvidløg
1 tsk salt
2 pakke bacon
Sådan gør du:
1) Dup købet tørt med et stykke køkkenrulle
2) Varm olien på en pande
3) Læg hvidløg og timian på panden og brun kødet på alle sider
4) Tag kødet af og lad det køle lidt
5) Læg baconen side om side på spækbræt – så det fylder det hele
6) Læg mørbraden på baconen og krydr med salt peber og lidt ekstra timian
7) Flet baconen – start med den øverst til venstre – læg den over mørbraden – tag den til højre og læg over, sådan fortsætter du til du har flettet det hele
8) Læg kødet med lukningen på en plade eller i et ildfast fad
9) Kom kødet i en kold ovn og tænd dem på 160 grader
10) Lad kødet stege i 30 min - Giv den evt lidt grill, hvis den ikke er sprød
11) Tag det ud og lad det trække i 15 min
Kartofler i ovnen
2 kg kartofler
½ dl olie
2 spsk groft salt
Krydderier fx røget paprika og timian
Sådan gør du:
1) Vask og rens kartoflerne
2) Skær dem i både
3) Hvis du gerne vil have dem mere sprøde, så læg dem i koldt vand ½ til 1 time
4) Læg dem på en plade med bagepapir
5) Kom olie på
6) Kom salt og krydderier
7) Sæt dem i en varm oven ca 225 grader
8) Bag dem i 35 min
9) Drys evt med salt
Pasta
1 pose pasta
Vand
2 spsk salt
Sådan gør du:
1) Bring vandet i kog
2) Kog som anvist på posen
Kylling med hvidvin og timian
2 pakker kyllingeoverlår
2 dl hvidvin
5 kviste timian
5 peberkorn
1 spsk salt
2 laurbærblade
Sådan gør du:
1) Dup kødet tørt
2) Gnid det med salt
3) Kom det i et eller to ildfaste fade
4) Kom hvidvin, timian, hvidløg, laurbærblade og peberkorn ved
5) Tænd ovnen på 250 grader
6) Kom kyllingen i oven i 15 min
7) Skue ned på 175 grader og lad kyllingen stege i 30 min
8) Tjek om den er færdig - er kødsaften gennemsigtig er den færdig
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Skriv endelig en kommentar: