Den største hjælp du kan få når du skal smage en ret til eller sammensætte et måltid, er at tænke de 5 smage ind, således at alle er repræsenteret, så vidt det er muligt.
Det kan være svært at give en præcis vejledning, da vi har meget forskellige smage fra børn, ung, gammel til ryger eller ikke, derfor er det vigtigt at prøve sig frem.
Husk på, at det er en svær øvelse at smage selvom man umiddelbart tænker at det er ganske nemt. Prøv at lav nogle små øvelser for dig selv, når du spiser forskellige ting - hvad smager din ost fx af, det kan hjælpe en til at blive bedre til at lave mad.
Jeg plejer at krydre maden med krydderier og salt først. Når retten er ved at være færdig smager jeg til med peber, noget sødt og noget surt.
Citron, kværnet peber, friske krydderurter som fx persille skal først tilsættes til sidst i varme retter.
De vigtigst krydderier i min verden er salt og tildels sukker, fordi de fremhæver smagen i de andre ingredienser.
De fleste fødevare er sammensat af flere smage fx et æble er både surt og sødt. Jeg har sammensat en liste, der viser nogle fødevare som primært har én smag. Den liste kan bruges som inspiration, når du skal smage en ret til.
Salt
Soya
Kapers
Ansjos
Havsalt
Sødt
Sukker
Sirup
Honning
Bærsaft
Hedvin
Tørret frugt
Surt
Citron
Eddike
Lime
Creme fraiche
Kærnemælk
Hvidvin
Bittert
Nødder
Mørk chokolade
Kaffe
Øl
Rødvin
Rucola
Artiskok
Radiser
Kål
Grapefrugt
Umami
Ost
Kød
Fisk
Skaldyr
Tomat puré
Svampe
Tang
Bacon
Lufttørrede skinker
Løvstikke
Soltørret tomat
Ingen kommentarer:
Send en kommentar
Skriv endelig en kommentar: